De nationalist

5 augustus 2014 - Beijing, China

(Door Chiel)

Zo zit je aan de andere kant van de wereld aan je "continental breakfast", genietend van een omeletje en een onbeperkt en gratis aantal koffietjes - iets wat de Nederlander immer goed doet! - als de zangeres uit de speakers je aandacht trekt..

Pas als je de wereld overgaat begrijp je hoe beroemd ons koude kikkerlandje eigenlijk is. Cruise je door de USA en zet je de radio aan dan hoor je een Haags bandje. Ja; de gemiddelde Amerikaan weet precies wie de Golden Earring zijn en ik heb zelfs wat mensen gesproken die een album in de kast hebben staan.

Wanneer je niet uitgelegd krijgt uit welk land je komt, is er slechts één toneelstuk op te voeren: je doet alsof je een bal wegschopt en roept een paar namen uit het Nederlands elftal: Robben! Van Persie! 'Ooooh ja, zeg dat dan gelijk, je komt uit Nederland!' (voor zover ik zijn uitdrukkingen kan lezen) Hoewel ik thuis totaal geen affiniteit met het voetbal heb, groeit die hier des te meer. Als de inwoner van het land waar je bent ook maar iets met voetbal heeft, heb je als Nederlander meteen een streepje voor. Dat is dan wel heel makkelijk geregeld! We zijn blijkbaar echt niet alleen wereldberoemd geworden met ons drugsbeleid of red light district.

Kom je in Dubai dan zijn de mensen je dankbaar voor het helpen bij het scheppen van de palmeilanden. Ach ja, graag gedaan we zijn gewend te vechten tegen de zee en dat koraalrif lag daar toch al een hele tijd niks te doen.. Ook al heb je er persoonlijk niks aan bijgedragen; mensen denken al snel aan een bepaalde actie, gebeurtenis, band, sport, merk, of waar een land dan ook aan gekoppeld wordt. De Chinees rijdt als het budget het toelaat het liefst in een Duitse auto. Dus kom je uit Duitsland, dan hoor je hoogstwaarschijnlijk iets over de degelijke en veilige auto's die het land produceert.

Het gevoel van herkenning en misschien stiekem ook een beetje misplaatste trots bekruipt me als ik vanochtend onze eigen Laura Jansen hoor; hier in Beijng. Al weer meer dan 3 jaar geleden bezocht ik een concert van haar. Het concert waar ik tot op de dag van vandaag nog erg dankbaar voor ben. Niet om de zoetsappige deuntjes en haar prachtige stem. Maar omdat deze artieste ook de liefde van mijn leven aantrok, zodat ik haar zo vlak voor het podium aan kon spreken...
 

8 Reacties

 1. Lotte:
  6 augustus 2014
  Wat grappig! Laura Jansen zo ver te horen! <3
 2. Sanne & Michiel:
  6 augustus 2014
  Ja grappig he? :)
 3. Eline:
  6 augustus 2014
  Nou Chiel zijn schrijfkunsten mogen ook geprezen worden hoor:).
 4. Sanne & Michiel:
  6 augustus 2014
  Vind ik ook lientje :) x Sanne
 5. Trees:
  6 augustus 2014
  Helemaal mee eens, Eline.
 6. Maarten:
  7 augustus 2014
  Waar moet het toch heen met de wereld in turkije en egypte net zo dramatisch bijna elke inwoner kan meer nederlandse voetallers opnoemen dan ondergetekende...Nog geen reden om het meer te gaan waarderen natuurlijk if you can`t beat them...nah maar niet.
  Geniet xm
 7. Gwen:
  8 augustus 2014
  Helemaal eens met Eline! erg grappig ook hoe je schrijft Chiel!
 8. Maarten:
  10 augustus 2014
  En inderdaad Giel leuk geschreven!

  ach dat koraal lag daar toch al een tijdje niks te doen......

  humor! doch intens droevig natuurlijk..

  Xm